Csokikrém
2008. 9. 17.Hát, ez megint nem a legegyszerűbb. Nem sikerül mindig tökéletesre, de legalább finom :)
Hozzávalók:
* 2 tojásárga
* 2 ek cukor
* 10 dkg vaj
* 10 dkg keserű csoki
* 2 ek kakaópor (nem zsírszegény! és nem is cukrozott…)
* opcionális instant kávé
* 0,3 dl whisky (vagy konyak, esetleg tokaji aszú)
- verzió (biztonságosabb)
A cukorból kevés vízzel (talán egy evőkanálnyi, hogy éppcsak feloldja melegen) szirupot főzök, hűlni hagyom. Megolvasztom a csokit, a vajat szobahőmérsékleten használom fel. A tojássárgákat habverővel keverem, és nagyon lassan beleöntöm a cukorszirupot. Így sokkal habosabb lesz, mintha kristálycukorral csinálnám, és biztos nem maradnak cukorkristályok a krémben. Beleteszem a kakaót, esetleg a kávét, majd a vajjal is habosra keverem. Hozzáöntöm az olvasztott csokit, és a whiskyt. Az így kapott krém nagyon finom, és tömény. Ha tortát akarok tölteni vele, akkor lazán hozzákeverek 2 dl tejszínből készült habot is. - verzió (kevésbé macerás, de könnyebben elrontható)
Az éppcsak kenhető hőmérsékletű vajat porcukorral habosra keverem. Türelmesen, sokáig. Akkor jó, ha az ujjam között elmorzsolva már nem érezni benne a porcukrot. Ekkor beleteszem egyesével (vagy méginkább felenként) a hideg(!) tojássárgákat, és mindegyikkel habosra keverem.Ha szétválik a krém, vagy túlzottan felhígul a tojástól, és a keveréstől sem keményedik vissza, akkor már nem lehet megmenteni. Akkor jó, ha késsel belevágva élesen megmarad a vágás nyoma, nem folyik össze. Ha nem sikerült, akkor dupla adag lesz :) Ezt beteszem egy időre a hűtőbe, hidegen nagyobb eséllyel sikerül. Újabb adag vajat kell kikeverni, és ahhoz adagolni kanalanként a szétesett krémet, és mindegyikkel keményre verni.
A tojássárgák után a kakaóport keverem hozzá. Ha elég sűrű lett, akkor most jöhet a whiskey fele, vagy inkább az is kanalanként. Az olvasztott csoki is legyen szobahőmérsékletűre visszahűlve, mert melegen megolvaszaná a vajat. Ezt se merem egyben hozzáönteni. Ha gyanúsan híg lesz, akkor egy időre beteszem a hűtőbe. Előfordul, hogy az olvasztott csokiból kimarad, vagy kakaóval helyettesítem a végén. De ha minden jól megy, akkor a whiskey másik fele is belemehet. Eredményül egy fényes, sötét, tömény csokikrémet kapok, mely megáll, ha krémnyomóval formázom. Az előző verzióhoz hasonlóan ezt is lehet tejszínhabbal higítani, vagy a tojásfehérjékből némi porcukorral keményre vert habot óvatosan beleforgatni. Nem szoktam az összes fehérjét felhasználni hozzá.