Hát, ez megint nem a legegyszerűbb. Nem sikerül mindig tökéletesre, de legalább finom :)

Hozzávalók:

* 2 tojásárga
* 2 ek cukor
* 10 dkg vaj
* 10 dkg keserű csoki
* 2 ek kakaópor (nem zsírszegény! és nem is cukrozott…)
* opcionális instant kávé
* 0,3 dl whisky (vagy konyak, esetleg tokaji aszú)

  1. verzió (biztonságosabb)
    A cukorból kevés vízzel (talán egy evőkanálnyi, hogy éppcsak feloldja melegen) szirupot főzök, hűlni hagyom. Megolvasztom a csokit, a vajat szobahőmérsékleten használom fel. A tojássárgákat habverővel keverem, és nagyon lassan beleöntöm a cukorszirupot. Így sokkal habosabb lesz, mintha kristálycukorral csinálnám, és biztos nem maradnak cukorkristályok a krémben. Beleteszem a kakaót, esetleg a kávét, majd a vajjal is habosra keverem. Hozzáöntöm az olvasztott csokit, és a whiskyt. Az így kapott krém nagyon finom, és tömény. Ha tortát akarok tölteni vele, akkor lazán hozzákeverek 2 dl tejszínből készült habot is.
  2. verzió (kevésbé macerás, de könnyebben elrontható)
    Az éppcsak kenhető hőmérsékletű vajat porcukorral habosra keverem. Türelmesen, sokáig. Akkor jó, ha az ujjam között elmorzsolva már nem érezni benne a porcukrot. Ekkor beleteszem egyesével (vagy méginkább felenként) a hideg(!) tojássárgákat, és mindegyikkel habosra keverem.

    Ha szétválik a krém, vagy túlzottan felhígul a tojástól, és a keveréstől sem keményedik vissza, akkor már nem lehet megmenteni. Akkor jó, ha késsel belevágva élesen megmarad a vágás nyoma, nem folyik össze. Ha nem sikerült, akkor dupla adag lesz :) Ezt beteszem egy időre a hűtőbe, hidegen nagyobb eséllyel sikerül. Újabb adag vajat kell kikeverni, és ahhoz adagolni kanalanként a szétesett krémet, és mindegyikkel keményre verni.

    A tojássárgák után a kakaóport keverem hozzá. Ha elég sűrű lett, akkor most jöhet a whiskey fele, vagy inkább az is kanalanként. Az olvasztott csoki is legyen szobahőmérsékletűre visszahűlve, mert melegen megolvaszaná a vajat. Ezt se merem egyben hozzáönteni. Ha gyanúsan híg lesz, akkor egy időre beteszem a hűtőbe. Előfordul, hogy az olvasztott csokiból kimarad, vagy kakaóval helyettesítem a végén. De ha minden jól megy, akkor a whiskey másik fele is belemehet. Eredményül egy fényes, sötét, tömény csokikrémet kapok, mely megáll, ha krémnyomóval formázom. Az előző verzióhoz hasonlóan ezt is lehet tejszínhabbal higítani, vagy a tojásfehérjékből némi porcukorral keményre vert habot óvatosan beleforgatni. Nem szoktam az összes fehérjét felhasználni hozzá.